Evig eies.
Den var svart, stygg, gammel, stor og fullstendig uforutsigbar. Den hadde vært oppe og vist seg for flere og Albert var overbevist at den veide over 25. Den var kongen av sone 18 ”Fiskehus” i Etneelva, , og var nok den største hannfisken i elva på mange år.
Vestlandsregnet hadde i dagevis slått skikkelig til, så det var høg vannstand i elva . Bilen var lasta med termoskaffe, matpakke, regntøy, vadere, 2 sluk- og 2 fluestenger og ellers masse fiskeutstyr. Jo da eg var klar for ett fiskedøgn sammen med Tore og fatteren. Parkeringsplassen lå ett stykke fra elva og på vei ned blei Sone 19 ”Langehølen” passert. Der ble det hova opp ein fin tert på ett par kilo og som ble ble tatt på flue størrelse 4.
Tore og fatteren hadde allerede fiska et par timer uten å få noe. Grunnen var nok for små fluer og da eg fortalte om terten fra ”Langehølen” , satte Tore på ei Peter Ross nr 4. 10min seinere lå han på rygg i graset med en fine 3kg i armene og lo og sang ett eller annet på bergensk.
Nå var det min tur og flueboksen blei endevendt for noe Peter Ross lignende. Det beste eg kom opp med var ei enkelkroka hjemmelaget flue, ikke noe for øye, men den fikk duge for det var mye fisk på gang i elva og her måtte det fiskes.
Hardy ESK 10 ½ fots enhånds, zinktip og tapret camelon fortom med 0,35 m spiss var ett greit våpen mot normal laks.
Så var det å vasse uti øverst i hølen og dra ut tøm for kast. Så etter ett par blindkast var det klart for å strekke ut..
Da blei vannspeilet brutt og ei svart stygg sjæfer av ein fisk kom opp med gapende kjeft. Fluekastet var i perfekt posisjon og flua datt ned i vaket da laksen var på vei ned. Suget var enormt, og fisken kroka seg sjøl. En ubeskrivelig god følelse var det å vasse i land , stå på bredden å begynne å kjøre på fisk. Skjønt kjøre? Fisken sto pal på samme plass som der den tok og rikka seg ikke en millimeter.
Tore klatra opp i stigen som sto opplina mot et tre, og med polaroidbriller hadde han god oversikt. ” Å inn i hælleren , du har fått på ein ubåt” ropte han og holdt på og dette ned i rein og skjær forskrekkelse.
En ubåt var det nok ikke , men en laks i gigantklassen det var det. Og den var sterk og lur, rikka seg ikkje. Mens eg skritta forsiktig nedover for å få ett annet press på den, tenkte eg på Norges og kanskje verdensrekord for laks tatt på enhånds fluestang. Kanskje var den innen rekkevidde? Tenkte på at eg ville blitt tatt imot som en konge ved Hardys sin fiskestangfabrikk i England. Fikk reise verden rundt, som proff, med deres produkter holde svulstige innlegg om deres stengers fortreffelighet. Ja fikk eg denne ruggen på land var den gyldne vei staket ut.
Men først var det å få dette utyske opp. Stanga sto i knallspenn men fisken lea ikke på en ugge. Herregud var den overjordisk? Så snudde beistet og satte sakte men sikker nesen nedover. Stanga sto som ein stor U, men det var rått parti, hadde ikke sjanse til å holde den. Den gjorde kort og godt som den ville. Og fikk den gå utfor stryket var det gjort, ingen sjanse til å følge etter den i den strie elva.
”Stein, fatteren, stein”, den må stoppes.” ba eg fatteren om. Og han var kjapp i oppfattelsen, greip fatt i et 3-4 halvstore steiner og kasta de nedenfor fisken. Det hjalp , og laksen snudde med rolige bevegelser og svømte opp igjen til der den først sto. Ingen panikk der nei, den hadde nok vært borti fiskekrok før og var erfaren.
No hadde eg og fått sett det svære flaket av ein fisk , og halsen var rimelig tørr. Tore ga meg kaffe , røyk og litt sjokolade for å holde meg i gang. Minuttene var blitt til nesten ein time og kroppen verka. Blikket sjela bort på 14foteren som sto klar ved benken. Kunne det være tid nok til å skifte over fluetømmen , knyte og kjøre fisken med denne? Vi vurderte og stemte det ned, håpet på at ESKen kunne dra det lengste strået.
Så seig laksen mot motsatt bredd og begynte og sige nedover derifra. Men nå var fatteren klar med en liten steinhaug, og etter noen velrettede kast snudde laksen og seig oppover igjen.
Kanskje den ville begynne å gå, gå seg trøtt uti den sterke strømmen. Men den gikk opp på samme sted og sto i ro, helt i ro. Nå prøvde vi å spenne å slå mot den stramme fluesnøret uten at det hadde noe virkning på den svarte utyske som sto under hovedstrømmen helt nede ved bunnen. No hadde kampen vart i over 1time og 20minutter. Nå seig den litt oppover , kanskje, kanskje. Men den skurte seg nok mot bunnen, skurte den enkelkroka flua ut av munnen. Den var fri. Den hadde slått oss grundig. Vi som hadde vært så høyt oppe falt ned igjen med et brak.
Skjelvende sveiva eg inn, satte stanga fra meg og la meg på ryggen i graset. Tore og fatteren gjorde likeså.
3 petribrødre lå fullstendig utslåtte på rygg på elvebredden. Den svarte jævla laksen hadde tatt grundig innersving på oss.
Etter 5 selvransakende minutter på rygg, sleit vi oss opp til sittende stilling på benken. Vi hadde enda ikke veksla ord , bare rulla røyk med skjelvende hender.
Nå kom gamle gode Nils ned stien og lurte på ka som var skjedd oss. Da vi fortalte om dette lo han godt. Gamle Nils hadde Etneelva som nærmeste nabo og kjennte de fleste fiskerne og hadde nok hørt det meste av fiskehistorier.
Vi la fram problemet med å få fisken til å gå seg trøtt og da fortalte Nils om en lignende tildragels for mange år siden.
En lørdag ettermiddag i sone 6 hadde en fisker fått på en skikkelig rugg . Den sto, og sto, ville ikke gå. Fiskeren var av det sta slaget og holdt ut i time etter time. Det var lørdagsdans på Ljoshall straks oppfor elva . Festdeltagere kom og gikk og fiskeren fikk nok mange velmenende råd. Men ingen råd hjalp , helt til en eldre kar kom bortom. Han hadde med seg ett rundt pappstykke som det var laget et spor i og et hull i midten for tømmen og sena. Ferdig tredd innpå , og ved hjelp av strømmen fikk de dette ned på snuten mot fisken. Dette irriterte fisken så mye at den begynnte å gå. Etter 20 minutter var den på land. Hvor stor den var visste Nils ikke.
Kanskje det var så enkelt. Tenk hvis Nils kunne kommet ½ time før, tenk, tenk.
Men får vel si som Ibsen: Evig eies…..